Ehinokokoza

Zgodba iz vsakdanjika. Nekaj, kar se pri nas diagnosticira vsakih nekaj let.

Moški v srednjih let sprejet zaradi enostranske pljučnice in pnevmotoraksa. Vse skupaj se je začelo z epizodo kašlja, ob katerem je za kratek čas izgubil zavest. Na CT-ju prsnega koša pa presenečenje… slika, identična spodnji.

Vir: www.radiopedia.org
Vir: www.radiopedia.org

Torej, na prvi pogled izgleda kot klobčič parazitov v levem pljučnem krilu…in tako je tudi v resnici. Kasneje je bilo z analizo dreniranega materiala iz ciste ugotovljeno, da gre za ehinokoka. Bolezen, katero povzroča, pa se imenuje hidatidoza ali ehinokokoza. Pogosto se bolezen začne popolnoma brez simptomov in traja leta in leta.  Najpogostejša je alveolarna oblika bolezni, kakor zgornja, ki se najprej začne v jetrih (in v resnici je bila na ct-ju vidna tudi zgostitev v jetrih) in se nato širi v možgane ter pljuča. Ko bolezen prizadene pljuča, pride do zgoraj opisanih simptomov.

In kje v naravi se lahko okužimo s trdovratnimi jajčeci tega parazita? Najpogosteje so s paraziti okuženi psi, lisice, volkovi. Jajčeca se nato v naravo izločajo z njihovim blatom, človek pa se okuži preko tesnega stika z okuženo živaljo ali njenim blatom. Psi, lisice, volkovi pa parazita dobijo s prehranjevanjem s surovimi organi recimo ovc ali glodalcev.  Seveda se lahko tudi mi okužimo s tem, ko jemo recimo premalo pečeno ovčetino ali drugo meso.

Zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje je albendazol – širokospektralni antihelmintik. Včasih ga je potrebno jemati tudi več let. Seveda pa je ob formirani cisti indicirana kirurška odstranitev le-te.